2019. már 06.

Pszichopata főnökök 10 pontban...

írta: Daddy Freyer
Pszichopata főnökök 10 pontban...

ismerjük fel a romboló vezetőket magunk körül!

És most essen szó a pszichopata főnökökről is. Azzal ugye tisztában vagyunk, hogy bizonyos kutatások alapján a teljes népesség körében 1% köré tehető a pszichopata személyek száma, míg ha a vezető beosztású emberek között nézünk szét, akkor a különböző kimutatások alapján már 4-20 % közötti értéket kapunk. Ergo: akár 20-szor nagyobb az esélyünk arra, hogy egy munkahelyen a főnökeink között találunk egyet. Jelen vizsgálati eredmények itt: https://www.psychology.org.au/news/media_releases/13September2016/Brooks/
De hogyan is ismerhetjük fel őket. Az alábbi néhány pont jó kiindulási alap lehet ehhez.

1. Istennek tartja magát: Önmagát a világ középpontjának érzi és ha lehet, akkor így is állítja be magát. Azt érzi, hogy csak és kizárólag az ő csodálatos személye mentheti meg a világot és jelenthet útmutatást másoknak, akiket egyébiránt csak eszköznek tekint.
Azt csak halkan jegyezném meg, hogy a McKinsey & Company 52 ezer menedzsert kérdezett meg és amikor tükörbe néztek, akkor 86 %-uk Istent látott a saját személyében.

2. Képesek oltári nagy káoszt okozni: Nem bírják elviselni azt, ha a dolgok nem az ő szájízük szerint alakulnak. És mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ők irányíthassanak másokat; legtöbbször a háttérből, észrevétlenül. Sokszor gerilla módszerekkel ugrasztanak egymásnak embereket, vagy akadályoznak meg munkafolyamatokat. A pszichopata főnököknél jellemző a kommunikációs csatornák rossz működése és a felbújtás.

3. Jó színészek: Elsőre nem is lehet észrevenni sokszor, hogy egy színházi alakításnak vagyunk részesei. A pszichopaták sekélyes érzelemvilággal rendelkeznek, és mivel mélyen megélni nem tudják az érzelmeket, ezért megjátszák magukat. Sírhatnak, kiabálhatnak, zokoghatnak, de a hideg személyük bentről figyeli, hogy a szükséges hatást sikerült-e elérniük avagy sem.

4. A hazudozás királyai: Sajnos még csak zavarba sem jönnek általában, ha szembesítjük őket a saját valótlan állításaikkal. Remek módon ki tudják vágni magukat ezekből a helyzetekből, és ilyenkor ellentámadásba is lendülhetnek azonnal, és fondorlatos módon más nyakába akarják (és sokszor tudják is) akasztani a felelősséget. Ha ez megtörtént, akkor azonnal a kirúgással, áthelyezéssel találhatjuk szembe magunkat... Nem lacafacáznak. 

5. Félelmet gerjeszt: Ezt nem nagyon kell részletezni, hiszen sokan átéltünk már hasonlót egy munkahelyen. A félelem gerjesztése megfelelő táptalaj ahhoz, hogy másokat manipulálni tudjon. És ez a célja. Sokszor itt is árulja el magát: a vétkes embert szó szerint el akarja pusztítani, nem pedig megoldani egy hibás helyzetet. 

6. Nagydumás: Önmagában ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy pszichopata a főnökünk, de mindenképpen figyelnünk kell ezekre a jelekre is. Jókat tudunk beszélgetni vele, akár egy kávészünetben is. Sokszor közvetlennek is tűnik (főleg elsőre), képes levenni a lábunkról bókokkal, de ezt szinte soha sem a munkánkkal kapcsolatosan teszi. Inkább a hajunkat dicséri, vagy a tegnapi buliban készült képeinket, csak a legritkább esetben tesz pozitív említést a munkánkról (ezt is csak akkor, ha célja van vele). 

7. Bűntudatuk nulla: Soha nem érzik rosszul magukat amiatt, mert valamit elkövetnek valaki ellen. Néha kifejezetten durva módon bánnak el valakivel, de ahelyett, hogy a lelkiismeret feltámadna bennük, inkább még szórakoznak is mások fájdalmán. 

8. Másokon élősködik: Bizonyosan vannak közöttünk olyanok, akiknek a saját munkahelyi erőfeszítései után egy másik kolléga, főnök aratta le anno a babérokat. Namármost ez mindig is jellemző volt rájuk, hogy mások verejtékes munkájának gyümölcsét a saját magukénak állítják be. Attól sem riadnak vissza, ha az illető mindezt végighallgatja. 

9. Hitegetni is tudnak: Majd meglesz az az előléptetés, csak dolgozz többet és ezt hallod 5 éve a munkahelyeden. Vagy vállalj túlórákat, és majd ki lesz fizetve, aztán persze nem lesz ebből semmi sem. Egyszóval képesek éveken keresztül is hitegetni a dolgozóikat, de ha egyszer te kérnéd számon az ígéreteit (főleg nyilvánosság előtt), akkor tagadja legtöbbször, hogy ilyet mondott volna és akár ellentámadásba is lendülhet, amiből akár az is kijöhet, hogy te vagy a hibás és ő nem is tudott semmiről.

10. Mobbing: Gyakran találunk munkahelyi terror közelében olyan vezetőket, akik akár elindítói is lehetnek az egyik munkatárs elleni folyamatos támadásoknak, zaklatásoknak. Bár még a mobbing fogalma magyarországon még eléggé gyerekcipőben jár, de az erről szóló cikket, anyagok könnyedén elérhetőek az interneten. 



Szólj hozzá

bűntudat hazugság félelem önéletrajz beosztott főnök pszichopata vezető munkahelyváltás mobbing állásokazonnal 10pont pszichopatafőnök